Disiplinlerarası Tasarım Stüdyosu – Fall’17
(ID403 – Collaborative Design)
Güz 2017-2018 döneminde gerçekleştirilen Disiplinlerarası Tasarım Stüdyosunda farklı disiplinlerden gelen lisans-lisansüstü öğrencilerden oluşan karma ekipler çeşitli alanlarda faaliyet gösteren firma ya da kar amacı gütmeyen organizasyonlar tarafından ortaya konan problem alanlarına yenilikçi bir bakış açısıyla çözüm önerileri üretti. DTS Güz’17 tasarım süreçleri, tasarım odaklı düşünme yöntemleri doğrultusunda gerçekleştirilen atölye çalışmaları, seminerler ve farklı bölümlerden öğretim elemanlarının deneyim-bilgi paylaşımlarıyla birlikte yürütüldü.
AURORA
Oğuzcan Ergün – Mert Yıldız – Bihter Kızılca – Cansu Özmen – Didem Karagence – Aylin Özgün
Tasma, Yörük yaşam tarzına uygun ve Yörükler için sürdürülebilir yaşam çözümleri sunan akıllı bir keçi ürünüdür. Tasma, Yörüklere göç etmeleri için ideal yolları, yollardaki sıcaklıkları ve çevrim içi paylaşım platformu yoluyla keçiler
için verimli otlakların konumlarını sağlar.
DORA
Furkan Efe Dikmen – Betül Aktaş – Kerem Asaf Tecirlioğlu – Onur Yiğit Arpalı – Serhat Töre
Bugünün dünyasında bile, pek çok insan ve hayvan kara mayınlarından dolayı zarar görüyor. Bu nedenle, mayın temizleme işlemi gereklidir ve hatta kaza ve gecikme olmaksızın tamamlanması gerekir. Bu sebeple, DORA ekibi tarafından akıllı işaretleme sistemi geliştirilmiştir. Bu ürünün amacı sivilleri korurken mayın temizleyici için işlemi kolaylaştırmaktır.
GARFIELD’S RONDELLA
Balca Kardelen Arı – Cem Bilaloğlu – Hazal Pınar – Merve Nur Doğan – Nilay Kırıcı
Garfield’s Rondella grubu, bulaşık makinesi kullanımındaki en büyük sorunu ‘alt sepet’ olarak saptamıştır. Bu sorunu çözmek amacıyla alt raftaki sabit yapıları kaldırarak modüler, değişebilen ve esnek bir tasarım sunulmuştur. Tasarım sayesinde kullanıcı kendi bulaşıklarına uygun modülleri mevcut bulaşık makinesinde kullanarak yeni bir yerleşim düzeni oluşturmaktadır.
SIMURG
Zeynep Şan – İpek Ronahi Gündüz – Sena Otlu – Elif Balkaş – Gökhan Eryılmaz
Simurg grubu, tarımsal üretimden geriye kalanürünleri tekrar kullanım sürecine sokarak yeni bir döngü oluşturmayı ve bu sırada insanlara gelir sağlamayı hedeflemiştir. Çiftçilerin istiridye mantarı üretimiyle gelir elde edebilecekleri,
kendi enerjilerini üretebilen, içerisinde bulunan kaydırılabilir ünitelerle istiridye mantarı yetiştirilebilen, yeterli alana sahip olmayanlar için mekan sağlayan bir sistem tasarımı önerilmiştir.
WA[RE]
Ayşe Mete – Ozan Yetkin – Sevil Toğay – Çağla Bozcuoğlu – Mert Koç
WA[RE], adından ilhamla beş farklı bileşeniyle sürdürebilirliğe ve geri dönüşüme katkıda bulunan, ev dışında hastane ve okul gibi farklı ölçeklerde de kullanılabilecek bir çöp kutusu ile, tüketiciyi atık yönetiminin aktif katılımcısı haline getiren bir sistem tasarımının bütünüdür.