2. Disiplinlerarası Tasarım Stüdyosu, 1 Nisan günü ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen kapanış etkinliği ile sona erdi. ODTÜ Tasarım Fabrikası tarafından organize edilen ders dışı etkinlikler dizisi olan DTS -2, öğretim üyelerini, öğrencileri, teknoloji şirketlerini ve dernekleri disiplinlerarası ortak çalışmaya dayalı sekiz haftalık projelerde çalışmak üzere bir araya getirmeyi hedeflemişti. DTS -2’ ye farklı fakültelerdeki programlara kayıtlı otuz sekiz öğrenci ile on iki öğretim üyesi katıldı. Oluşturulan altı disiplinlerarası çalışma ekibine, DTS – 2’ yi destekleyen altı partner olan Arçelik, BAMA Teknoloji, Eczacıbaşı, FNSS, Roketsan ve SGDD (Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği) tarafından belirtilen ayrı sorun önerildi.
Kapanış etkinliğinde her takım on dakika süren birer sunum ve geliştirdikleri ürün fikirlerine ait prototiplerin demolarını gerçekleştirdi. Sunum ve demolar Prof. Dr. Arzu Göneç Sorguç (Mimarlık Bölümü), Doç. Dr. Adil Oran (İşletme Bölümü ve Girişimcilik Merkezi) ve Hanzade Sarıçiçek (ODTÜ Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı) tarafından yapılan beş dakikalık kritik ile tamamlandı.
Takımlardan ATOK’un FNSS tarafından desteklenen projesi zırhlı araçların hendekleri geçebilmesi için bir sistem önerisi geliştirmek ve sistem tasarımını gerçekleştirmekti. Eczacıbaşı’nın desteğiyle çalışmalarını sürdüren Dustbusters ise yıkanma alanlarının otonom olarak temizlenebilmesi için robotik sistem tasarımı gerçekleştirdi. Yerçekimsiz ortamda uyku konforunun sağlanmasına yönelik problemlerin çözümü konusunda çalışan Feza-i Azrak ise Roketsan’ın desteği ile merkezcil ivme prensibini kullanarak çalışan bir uyku kabini tasarladı. SGDD ile çalışarak bir sosyal sorumluluk projesi geliştiren Harmony, tasarladığı taşınabilir empati odası ile ülkemizdeki sığınmacıların problemleri konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik bir çözüm sundu. BAMA Teknoloji desteğiyle çalışmalarını yürüten Nos Curabit, 3-6 yaş aralığındaki serebral palsi ve jüvenil artrit hastası çocuklar için kullanılabilecek bir rehabilitasyon ve egzersiz topu tasarladı. Arçelik tarafından desteklenen PiHola ise kullanıcı deneyimi araştırmalarına odaklandı ve kullanıcı deneyimlerinie ait verileri kullanıcıların doğal ortamlarında toplayıp bu verileri işleyerek veri madenciliği prensipleriyle raporlama yapabilen bir modül geliştirdi.
Takımların sunumlarından sonra ODTÜ rektör yardımcılarından Prof. Dr. Volkan Atalay, DTS – 2 sponsorlarına katkılarından dolayı teşekkür etti. Kapanış etkinliği, ODTÜ KKM fuayesinde yapılan, grupların modellerini ve prototiplerini katılımcılara sunduğu bir sergi ve kokteyl ile sona erdi.
DTS-2 Kapanış Etkinliği Programı
17:00 – Açılış
17:15 – Proje Sunumları
18:45 – Destekçilerimize Teşekkürler
19:00 – Kokteyl ve Sergi
DTS-2 Teknoloji Partneri
ODTÜ Teknokent A.Ş.
Destek Veren Kurumlar
Arçelik
Bama Teknoloji
Eczacıbaşı
FNSS Savunma Sistemleri
Roketsan
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği